пʼятницю, 9 грудня 2016 р.

11грудня - Міжнародний день гір

Похожее изображение              Гори.. Їх велич вражає, первозданна природа приводить у захват, а тиша дарить мир і спокій. Кожний рік мільйони людей здійснюють мандрівку  в гори, щоб помилуватися їх красотами і відпочити душею. Але не все так гладко в житті гір...
       
      2003 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 11 грудня Міжнародним днем  гір. Відзначати цей день почали саме для того, щоб звернути увагу світового співтовариства до проблем розвитку гірських районів та надати допомогу їхнім мешканцям. Гори займають 27 % поверхні Землі, а мешкають там 720 млн. людей, тобто 12 % населення планети.  Цим людям доводиться жити в дуже складних умовах, вони нерідко потерпають від голоду та не можуть забезпечити себе всім необхідним для життя.  Для того, щоб допомогти цим людям і був створений  Міжнародний день гір.

Похожее изображение
             А для нас з вами, дорогі друзі,  цей день надихає на "невеличку" мандрівку до найвищої гірської вершини нашої планети - до Евересту. Її висота - 8848 метрів. Розташований Еверест у Гімалаях, у хребті Махалангур-Хімал. Тібетська назва гори Чомолунгма (чи Джомолунгма) у перекладі означає "Богиня - мати землі, а от непальську назву Сагарматха перекладаємо як "Чоло небес". Назву Еверест найвища точка планети отримала на честь британського географа Джорджа Евереста, який обіймав посаду головного геодезиста Індії
з 1830 до 1843 р. Саме завдяки його внеску в розвиток геодезії й картографії англійцям і вдалося 1852 року відкрити найвищу гору світу, якій присвоїли ім'я вченого.
 Картинки по запросу еверест
               Еверест - мрія багатьох альпіністів. Уперше цю вершину здолали 29 травня 1953 року. Відтоді її підкорили 3000 щасливчиків, і більше 200 людей вже ніколи не повернулися з її схилів. Сходження на Джомолунгму - надзвичайно важка й небезпечна пригода, на яку наважиться не кожний навіть досвідчений  альпініст. 
                Та попри це Еверест схилився перед :
2001 року - незрячим альпіністом зі США Еріком Вейхенмаєром.
 Картинки по запросу Ерік Вейхенмайєр
2006 року - новозеланцем Марком Інглісом, в якого були ампутовані обидві ноги.
 Картинки по запросу Марк Інгліс
2010 року - 13-річним американським підлітком Джорданом Ромеро.
Похожее изображение
?     року -  тобою?


Рекомендую подивитися:  http://smotri-filmi.net/2995-everests.html

Немає коментарів:

Дописати коментар