суботу, 11 липня 2015 р.

Романтична подорож мимохідь

Проїзжаючи повз цього романтичного місця, вирішила поділитися з вами інформацією (підслухана  у  проходячої повз екскурсії) й світлинами.
Замок Шенборнів є одним з найяскравіших серед збережених замків Закарпаття. Розташований в невеликому селі Карпати (стара назва - Берегвар) між  обласними центрами Мукачево та Свалява.
Перш, ніж говорити про замок, доречно пригадати історію його господарів – роду Шенборнів. До початку 13 ст. Мукачево-Чинадієвська домінія (куди входили і землі сучасного Мукачівського району) належала представникам роду Ракоці, однак після антигабсбурзького  повстання Ференца Ракоці ІІ ця територія передається в довічне володіння коронному канцлеру Лотару Шенборну, підтвердження чому – дарчий лист, підписаний австрійським цісарем Карлом VI 13 липня 1728 року.
Після смерті Лотара Шенборна його спадкоємцем стає Фрідріх Карл Шенборн, який зайнявся процесом заселення гірських сіл німецькими колоністами. Мукачево отримує від графа привілеї, які значно заохочують торгівлю, землеробство, ремісництво. Домінія Шенборнів стає великим постачальником сільськогосподарської продукції, молокопродуктів, винограду, шкіряних виробів.
Представники роду Шенборнів продовжують керувати Мукачево-Чинадіївської домнією  до закінчення Першої світової війни. Згідно земельної реформіи проведеною владою  Чехословаччини, Мукачево-Чинадієвська домінія була ліквідована. Останні Шенборни покинули Закарпаття перед  Другою світовою війною, але залишився після них замок гідно доповнив список видатних архітектурних мамяток Закарпаття.
Шенборни частенько приїжджали сюди на полювання та для відпочинку. З цією метою в урочищі Берегвар спочатку був побудований дерев'яний мисливський будиночок – літня резиденція, куди запрошувалася шляхта  з усієї імперії.
Пізніше на місці будинку виник палац у романтичному стилі, близький за стилем до архітектури французького ренесансу. Палац був побудований графом Бухеймом Шенборном в 1890 – 1895 роках.
Замок Шенборнів, як і багато європейських замків того часу, мав так звану астрономічну структуру. Так, кількість вікон в замку відповідає кількості днів у році – 365, 52 кімнати ніби символізують кількість тижнів у році, 12 входів-виходів – 12 місяців. Асоціативний ряд можна продовжувати фактично по кожній деталі палацу. Двері входів та вікна над ними прикрашені вітражами на біблійну тематику. Над будівлею палацу підносяться 4 вежі різних форм, на кожній з яких прикріплено флюгер з вирізаною датою його будівництва – 1890 рік.
Як й з іншими,з замком графів Шенборнів пов'язана велика кількість легенд.
Найвідоміша з них оповідає про ревнивого графа Шенборна, який постійно перевіряв на вірність свою дружину. Одного разу ворожка порадила йому безвідмовний і стовідсотковий спосіб перевірити, чи була дружина відданою: потрібно попросити її спуститися з Соколиних скель  (30-метрова скельна стіна навпроти замку). Спустившись зі скель, графиня підтвердить, що ніколи не зраджувала чоловікові. Вона сміливо спустилася вниз, але, не пробачивши чоловікові таке смертельно небезпечне випробування,по кинула його. Подейкують, що після смерті графині у замку з'явився її привид – жінка в чорному вбранні.
 Розташований  палац в центрі англійського парку, який займає 19 га. На території парку створено штучне озеро, зовнішні обриси якого спочатку повторювали контур Австро-Угорщини. При будівництві корпусів санаторію озеро зменшили і змінили форму. Зараз озеро у формі серця. (Романтика!)В саду були зібрані декоративні дерева з багатьох країн світу, які досі радують око відвідувача. Тут можна побачити рідкісні породи, як: катальпа, самшит, сосна Веймута, канадська ялина, японська вишня-сакура, рожевий бук, модрина європейська, оцтове дерево та інші екзотичні дерева і чагарники. В саду також знаходиться «Джерело молодості і краси» з цілющою водою.
 Кажуть, що вода з цього джерела продовжує молодість, подібно казковим молодильним яблукам.
З 1946 року на території замкового комплексу розпочав свою роботу санаторій "Карпати". Сьогодні замок графів Шенборнів служить одним з корпусів санаторію «Карпати», який спеціалізовується на лікуванні серцево-судинних захворювань.


Будівля замку з часу свого будівництва практично не змінилося. Сюди приїжджає безліч туристів з України та зарубіжжя, особливо багато австрійців, часто нащадки роду Шенборнів.

Немає коментарів:

Дописати коментар