четвер, 17 грудня 2015 р.

Різдвяна феєрія...

Новий рікКожен з вас, напевно, з дитинства пам’ятає з яким нетерпінням ми чекали на це свято. І незважаючи на те, що Новий рік відзначається 1 січня, найбільш пам’ятним і повним вражень усе-таки був день 31 грудня. Адже, як відомо, очікування дива  часом набагато приємніше, ніж саме чудо…

 Ось тато при носить додому красуню ялинку, і ви разом починаєте її прикрашати різнокольоровими кулями і мішурою. Мама з бабусею пораються на кухні, нарізаючи салат «Олів’є» , а в духовці ось - ось спечеться пиріг…
Якщо в кожній окремо взятій родині є свої маленькі  традиції святкування Нового року та Різдва Христового, то чи варто говорити про країни світу, котрі, наче великі дружні сім'ї, відзначають ці свята по- своєму…
Різдво і Новий рік у Фінляндії. Як і в більшості європейських країн, Різдво вважається головним святом року. За загальноприйнятою легендою, саме з Лапландії в різдвяну ніч приїжджає на санях, запряжених оленями, Санта Клаус (по-фінськи «Йоулупукки» — JouLupukki). У новорічну ніч 1 січня сім’я знов збирається за святковим столом, де обов’язково присутні сливовий кисіль, рисова каша і мед. Під Новий рік прийнято ворожити, вливаючи розплавлений віск у холодну воду. Незаміжні дівчата кидають через плече черевичок. Якщо він впаде носиком до дверей, означає в наступаючому році буде весілля.
Новий рік у Румунії. У новорічні пироги прийнято запікати різні маленькі сюрпризи: дрібні гроші, фарфорові фігурки, каблучки, стручки гіркого перцю... Якщо тобі попадеться каблучка, то це означає, що новий рік принесе тобі багато щастя. А якщо перець? Всі посміються над володарем такої знахідки — йому ж залишається тільки поплакати.
У Болгарії вважається, що чим рясніше новорічне меню, тим багатшим буде рік. За звичаєм напередодні Нового року ставлять посеред столу буханку хліба, в яку ховають монету. Перед вечерею найстаріший член сім'ї кадить кмином стіл, читає молитву і розламує коровай. Той, хто знайде монету, за прикметою, весь рік буде супроводжувати везіння. Традиційною стравою новорічного свята в Болгарії вважається листковий пиріг із сиром, званий баница. Буває, що в такий пиріг (або в тістечка) запікають сюрпризи-передбачення. Тут і здоров'я, і удача, і любов, і успіх. Вся сім'я веселиться, коли дев'яносторічному дідусеві випадає записка зі словом «любов», а маленькій дитині - «успіх у веденні господарства». Болгари, зібравшись на Новорічне свято, на кілька хвилин гасять світло. Ці хвилини називають хвилинами новорічних поцілунків, таємницю яких зберігає темрява.
В Угорщині в передноворічні дні з прилавків начисто змітають дитячі свистки, сопілки, труби. За народним повір’ям, пронизливий і не завжди приємний звук цих нехитрих музичних інструментів відганяє від житла злих духів і закликає в будинки благополуччя і радість. На новорічному столі угорців ніколи не буває страв із гусей, качок, курей, індиків. Тут вважають, що птицю в цей вечір їсти не варто,— полетить щастя.
В Іспанії 31 грудня святкують День Святого Ніколаса. Збираються великою дружною компанією, будинками або цілими поверхами, заходячи в квартири сусідів з келихами сангрії і гостинцями. Опівночі, коли годинник починає бити 12, з’їдають дванадцять виноградних ягід, загадуючи бажання на всі дванадцять місяців.
Жителі Греції, йдучи в гості святкувати Новий рік, беруть із собою камінь, який залишають біля порога будинку, куди прийшли. Якщо камінь важкий, говорять: «Нехай багатство хазяїна буде важким, як цей камінь». А якщо камінь маленький, то бажають: «Нехай негаразди в домі господаря будуть такими ж незначними, як цей камінь».
Куба. Новорічне свято на Кубі — це День Королів. Королі-чарівники Бальтасар, Гаспар і Мельчор приносять дітям подарунки. Напередодні Нового року кубинці заповнюють водою весь посуд, який є в домі, й опівночі вихлюпують воду через відчинені вікна на вулицю, бажаючи, щоб Новий рік був таким же світлим і чистим, як вода. А Діда Мороза звати Папа Паскуале і він влаштовує гарні феєрверки.
У Шотландії в новорічну ніч підпалюють смолу в бочці і котять її вулицями. Шотландці вважають це символом спалення старого року. Після цього дорога для Нового року відкрита. Перша людина, яка ввійшла до будинку після настання Нового року, приносить щастя або невдачу. Темноволосий чоловік з подарунком — на щастя. А ще гості повинні неодмінно принести із собою шматочок вугілля, щоб кинути його в комин. Рівно опівночі шотландці розчиняють навстіж двері, щоб впустити Новий рік.
До маленьких жителів Німеччини Санта Клаус полюбляє з’являтися на віслючкові. Перед тим як заснути, німецькі діти ставлять на стіл тарілку для подарунків, які їм приносить Санта Клаус, а в черевичок кладуть пучок запашного сіна для ослика — інакше той може образитися (вередлива ж тварина!) і наступного року діти залишаться без гостинців. У Німеччині на Новий рік обов’язково подають яскраво розфарбовану тацю з яблуками, горіхами, родзинками й пирогами. Яблуко — плід пізнання добра і зла, горіхи з їхньою твердою шкарлупою і смачною серцевиною символізують таємниці й труднощі життя. У Німеччині говорять: «Бог дав горіх, а людина повинна розколоти його».
А в Голландію Санта Клаус припливає, кажуть, на кораблі. Батьки разом зі своїми чадами весело зустрічають його на пристані. Голландський Санта Клаус полюбляє веселі розіграші та сюрпризи й часто дарує дітлахам марципанові фрукти, цукеркові іграшки та квіти. Солодкий, як бачимо, там Дід Мороз.
У Грузії в перший день Нового року не прийнято без запрошення ходити в гості: господар сам кличе тих, з ким у нього пов’язані поняття добра і справедливості. Званий гість повинен першим переступити поріг дому, куди його покликали, причому обов’язково має принести із собою щось солоденьке — інакше його просто не зрозуміють.
У Польщі на різдвяному  столі можна нарахувати рівно дванадцять страв. І жодного м’ясного! Грибний суп або борщ, каша ячмінна з чорносливом, галушки з олією, на солодке — шоколадний торт. Обов’язково — риба, що вважається символом сімейного щастя і благополуччя.
В Японії обов’язковим є звичай проводів Старого року, що включає організацію прийомів і відвідування ресторанів. У момент настання Нового року японці починають сміятися. Вони вірять, що сміх принесе їм удачу. У храмах відбивають 108 ударів у дзвін. З кожним ударом, як вважають японці, йде все погане, що не повинно повторитися в Новому році. Щоб відігнати злих духів, японці вішають пучки соломи перед входом у будинок. У будинках на видному місці кладуть рисові коржі, поверх них — мандарини, що символізують щастя, здоров’я і довголіття. На Новий рік готують страви з продуктів, що, відповідно до переказів, приносять щастя. Морська капуста дає радість, смажені каштани — успіх у справах, горох і боби — здоров’я, варена риба — спокій і бадьорість духу, ікра оселедця — щасливу родину й багато дітей. Новорічна трапеза в японських сім’ях проходить тихо і чинно, без гучних бесід і застільних пісень. Ніщо не повинно відволікати від думок про те, що чекає на кожного в новому році. Популярний новорічний подарунок у Японії — граблі, щоб було чим загрібати щастя. Граблі з бамбука — кумаде — прикрашають різноманітними малюнками й талісманами.
В Ірландії в передвечір Нового року навстіж розчиняються двері всіх будинків. Кожен, хто бажає, може увійти до будь-якого будинку і буде бажаним гостем, його з великою радістю зустрінуть, посадять на почесне місце, пригостять добрим вином, не забувши при цьому сказати: «За мир у цьому будинку й у всьому світі».
В Англії Діда Мороза звуть Санта Клаус, він завжди приносить дітям подарунки. У новорічні дні для дітей та дорослих у театрах розігруються видовища на сюжети давніх англійських казок — щось на зразок нашого вертепу. Лорд Гармидер веде за собою веселу карнавальну процесію, в якій беруть участь різні казкові персонажі. На вулицях нічні крамарі пропонують перехожим купити за суто символічну ціну іграшки, пищики, повітряні кульки, маски. Саме з Англії поширився звичай обмінюватися вітальними листівками. До речі, першу новорічну листівку було надруковано 1843 року в Лондоні.
У Швеції в новорічну ніч дорослі разом з дітьми обирають королеву світла — Лючію. Її наряджають у білу сукню, на голову одягають корону із запаленими свічками. Лючія приносить подарунки дітям і ласощі домашнім тваринам. Усю ніч у будинках не гасне світло, вулиці яскраво освітлені, люди ходять у гості одне до одного.
Французький Дід Мороз — Пер Ноель — у новорічну ніч має звичку залишати подарунки в дитячих черевичках. Подарунки мають назву сантоми — це маленькі дерев’яні або глиняні фігурки, які потім ставлять біля заквітчаної вогнями ялинки. У цій країні існує ще один звичай — запікати в новорічний пиріг біб, квасолину чи горошину. Той, кому дістанеться біб, набуває титулу «бобового короля» — незалежно від того, чи це доросла людина, чи дитина. У святкову новорічну ніч усі мають підкорятися його наказам і навіть вередуванням. А ще у Франції свято не свято, якщо на новорічному столі немає традиційної смаженої індички.
В Італії всі діти з нетерпінням чекають на прихід доброї феї Бефани. За повір’ям, вона вночі прилітає на чарівній мітлі, відчиняє двері маленьким золотим ключиком. Неслухам, двієчникам та пустунам Бефана кладе в панчоху чи шкарпетку чорну вуглину — мовляв, що заробив, те й маєш!

Новий рік у нашій країні – улюблене свято всіх дітей! Майже кожна сім’я готується до зустрічі Нового року. Опівночі 31 грудня, з останнім ударом годинника, наступає Новій рік.
Уранці під ялинкою діти знаходять подарунки, які їм принесли Дід Мороз, Миколай та новороджений Іісус.

І де б не зустріли люди на нашій планеті Новий рік, вони завжди бажають одне одному миру та щастя!

Немає коментарів:

Дописати коментар