четвер, 13 лютого 2020 р.

Невицький Замок



       Останнім часом лунають все більше розмов про необхідність реставрації Невицького замку, проте ніхто твердо не скаже, а як саме виглядав замок? Наскільки правдива сучасна версія археологів та істориків? Невицький замок, найтаємничiший й найцікавіший замок в Україні. Він не настільки зберігся щоб його таємниці було легко розгадати, але й не настільки зруйнований щоб зовсім не мати про нього уявлення. Сучасна історія про нього каже: збудований в 13 столітті, де з'явилась кругла вежа донжон. В 13-14 столітті на заміну круглій вежі, побудована чотирикутна башта донжон, добре облаштований плацдарм для королівських військ Угорщини. Саме в цей період й з'являється підйомний міст, якщо він й був взагалі, до території замку. З винайденням вогнепальної зброї, замок остаточно приймає сьогоднішній вигляд.


      За офіційною археологією, вхід в замок був біля башти барбакан, та охоронявся ним вздовж збудованої для цього галереї. Тут і є найбільша помилка археологів, які стверджують, що вхід в замок був через підйомний міст. Аргументи такої конструкції не витримують жодної критики.
      Підйомний міст, можливо й справді існував, але задовго до появи башти барбакана з галереєю, в часи близько 14-15 століття, хоч й самі сліди, не є переконливими що там міг бути міст. Висічені в скалі поглиблення для опор, на місці уявного мосту, відстань між якими навіть менше метра, не могли бути надійною опорою для конструкцій мосту. Крім того, при моделюванні в 3D підйомного мосту, виявились інші перешкоди, які унеможливлювали вільний рух перекладин мосту. Занабто великими повинні були бути перекладини, які в свою чергу немогли підійматись вище 45 градусів, через безпосередню близькість до даху галереї. Висічена в скалі яма, яка за сучасною версією слугувала місцем спуску урівноважуючого вантажа, цілком могла зберегтись з інших, ранішніх конструкцій замку (ще до появи барбакану й галереї).
      В своєму остаточному вигляді, в Невицького замку не могло бути ніяких підвісних мостів. Та й замок не використовувався для життя знатних сімей, щоб так ускладнювати конструкцію. Навіщо будувати барбакан і галерею для захисту мосту та підступу до входу, якщо сам вхід можна ще надійніше зберегти
.



  Сам вхід в барбакан збудований з боку крутого схилу гори, що ще більше ускладнювало штурм входу таранами й іншими знаряддями, особливо у випадку розібраних дерев'яних конструкцій під час тривоги. Сучасна археологія твердить, що сучасний вхід в барбакан був прорублений вже в 19 столітті для оглядового майданчика, проте незрозуміло що тоді роблять там менші отвори в барбакані з боку крутого схилу. 
Такий напрям бійниць з того боку вказує на одне: вхід в Невицький замок в часи його розквіту, був не через підйомний міст, а з другого поверху башти барбакана й проходив через галарею.  


Немає коментарів:

Дописати коментар