пʼятницю, 14 лютого 2020 р.

Там, де ЛЮБОВ У ПОВІТРІ



Завдяки романтичним почуттям поставали і руйнувалися замки,  

палаци, культурні пам’ятки та політичні союзи.
Помандрувавши до пов’язаних із ними місць, 

можна відчути відлуння тих пристрастей, 

що змінювали хід подій століття тому.
 


МУКАЧІВСЬКИЙ ЗАМОК: княгиня і повстанець


Ілона Зріні мала шляхетне коріння (її батьки походили з аристократичних хорватських родів) і отримала блискучу освіту: володіла десятком мов, зналася на гуманітарних, суспільних і точних науках, писала вірші. Вона стала володаркою Мукачівського замку по смерті її першого чоловіка Ференца Ракоці: після невдалого перевороту проти Габсбургів трансільванський князь був викуплений від страти, та невдовзі помер. І ось за кілька років по тому на переговори до овдовілої княгині прибув угорець Імре Текелі, очільник повстанців-куруців. Вона мала умовити ватажка антигабсбурзьких виступів скласти зброю, проте... 



За переказами, політичні перемовини перетворилися на ніч кохання. І вже за кілька місяців, улітку 1682 року, зіграли весілля. Настільки гучне, що за тиждень гості з’їли «10 биків, 36 телят, 20 свиней, 80 овець, 4 оленів, 10 козуль, 6 кабанів, 2 лані», не кажучи про центнери дичини й меду, а також випили чимало бочок вина і пива.
Та далі настали менш веселі часи. Текелі воював проти Австрії разом із військами Османської імперії, проте зазнавав невдач. Османи винуватили його у поразках, він утратив довіру й був заарештований. Коли австрійці восени 1685 року підійшли до Мукачівського замку, Ілона сама очолила його захист. Облога тривала цілих три роки. Завзята керівниця, котрій довелося вивчити також фортифікацію та балістику, планувала оборону, керувала солдатами, контролювала пости, підіймала бойовий дух захисників, сама роздавала боєприпаси й їжу, перев’язувала поранених, заспокоювала жінок і дітей. Європейські властителі лише дивувалися і глузували з австрійських командирів, а турецький султан нагородив правительку грамотою за хоробрість (і то був єдиний такий випадок щодо жінки). Проте припаси закінчувалися, а підмога не прибувала.
 Ілоні Зріні довелося піти на переговори й 15 січня 1688 року підписати капітуляцію. Її було замкнено у віденському монастирі, а її сина відправили в єзуїтський коледж. За чотири роки непокірну княгиню обміняли на полоненого австрійського генерала, і вона змогла виїхати до чоловікав Туреччину. Там, в ізмірському палаці, вони дожили віку і померли на початку нового століття — спочатку вона, а за два роки він. На той час син Ілони, якого вона колись відмовилася надіслати заручником у Стамбул, уже виріс і очолив продовження боротьби проти панування Габсбургів. У Мукачівському замку тепер проводять видовищні реконструкції бурхливого весілля Ілони й Імре та облоги замку. До речі, це не єдине місце в Україні, пов’язане з їхньою любовною історією. Замок Сент-Міклош у Чинадієві — свідок їхнього першого побачення (того, що з перемовців зробило закоханих). Споруда перебувала в занедбаному стані, але була передана у концесію художникові Йосипу Бартошу та його дружині Тетяні — і ті провадять активну реставрацію пам’ятки.



Радимо вам прочитати:

Варга, С . Мукачівський замок "Паланок" : фотопутівник / С. Варга. – Ужгород : [б. в.], 2007. – 29 с. : фото.

Гаврош, О. Д. Таємниця Замкової гори. Легенда Мукачівського замку : [для дітей мол. та серед. шк. віку] / О. Д. Гаврош ; іл. П. Ковач. – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2010. – 16 с. : іл.

Делеган, М. В. История Мукачевского замка : [в документах] : научно-популярный историко-краеведческий очерк / М. В. Делеган. – Ужгород : Ліра, 2010. – 128 с.

Дочинець, М. І. В'язень замку Паланок : версія роману "Криничар" для школярів та юнацтва / М. І. Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2013. – 368 с.

Поп, Д. И. Замки Подкарпатской Руси. Мукачевський замок : изд. доп. / Д. И. Поп. – Ужгород , 2002. – 32 с.

Рутинський, М. Й. Замковий туризм в Україні : навч. посіб. / М. Й. Рутинський. – К. : Центр навчальної літератури, 2007. – 432 с.

Троян, М. В. Мукачевський замок : историко-краеведческий очерк , 2-е изд., пер. и доп. / М. В. Троян. – Ужгород : Карпати, 1982. – 56 с. : ил.

***

Варга, С. Дух легенди мукачівського замку "Паланок" : Закарпаття туристичне / С. Варга // Унікум. – 2017. – 12. –  С. 126-127.: фото.

Мукачівський замок : віртуальні екскурсії // Позакласний час. – 2015. – № 2. –  С. 96.: Кольор. обкл.

Новак, Є. Знахідки замкового колодязя: з каменю та бронзи : [про колодязь на території Мукачівського замку "Паланок"] / Є. Новак ; фото автора // Унікум. – 2017. – 14. –  С. 18-21.: фото.

"Паланок" : замки України  // Куля. – 2015. – № 2. – С. 6-7. – : іл.

Петефі, Шандор. "У Мукачівському замку" : [вірш] / Ш. Петефі // Унікум. – 2016. – 9. –  С. 37.

Шекет, Ю. Там, де любов у повітрі : [Мукачівський замок, маєток у Батурині, Золочівський замок] / Ю. Шекет // Жінка. – 2020. – № 2. – С. 46-47. : фото.

Шкіря, Н. Кам’яні твердині Закарпаття : замки Мукачівщини / Н. Шкіря // Краєзнавство. Географія. Туризм. – 2019. – № 9. – С. 6-15.: фото.




2 коментарі: