четвер, 25 червня 2020 р.

Костел святого Мартина


Кафедральний костел Святого Мартина в Мукачеві – одна з визначних пам’яток міста. Сьогодні собор належить римсько-католицькій церкві. У його дворику збереглася одна з найдревніших пам’яток церковно-храмового зодчества Закарпаття – каплиця Святого Йосипа, яка зведена у 14 столітті.
Костел святого Мартина в Мукачеві / Фото Марина Григоренко
У 1896 році за ініціативи графа Шенборна було вирішено звести новий костел. Храм споруджений у 1904 році та названий на честь покровителя Мукачева – святого Мартина. Споруда зведена на місці старого католицького храму, який був однієї з перших культових будівель у місті.
Новий готичний храм докорінно перебудували на початку 20 століття у стилі романтичної неоготики за проектом будапештського архітектора Ціглера. Освячення новозбудованого храму відбулося 24 вересня 1905 року.

Костьол Святого Мартина в Мукачево | Закарпатська область | Про ...
Костел Святого Мартина виконаний у світло-коричневих тонах. Найвища головна башта оздоблена годинником, а портал декорований склепінчастою аркою з колонами. У 1913 році у соборі був збудований музичний орган Отто Рігером з Будапешту. На вході до костелу створений вівтарний образ – картина угорського художника В. Мадараса.
Перлиною костелу стала каплиця Святого Йосипа, яка розташувалася у дворику собору. Її спорудження датується 14 століттям. Це єдина будова, яка вціліла від колишнього храму. Каплиця представляє собою кам’яну споруду з вузькими стрілчатими вікнами, укріплена контрфорсами, має готичні риси. Фасад прикрашений великою аркою з трояндою та декорований хрестами. До однієї зі стін прилягає кругла вежа, яка вінчається чотирикутним дахом зі шпилем. Всередині каплиці збереглися розписи 14 століття.
 Костел Святого Мартина, Закарпатская — фото, описание, карта

Немає коментарів:

Дописати коментар