вівторок, 23 червня 2020 р.

Хустський замок

Хуст – одне з найстаріших і найкрасивіших міст не тільки на Закарпатті, але й в Україні на споконвічно етнічній українській території. Оточене невеликими хребтами вулканічних Карпат, омите водами двох легендарних річок: Тиси та Ріки.
Місто лежить у підніжжя Замкової гори. Назва міста Хуст походить з угорської «земля воєводи Густа». Місто старовинне, і буремна історія його сягає у глибину віків. Про це свідчать сиві руїни на Замковій горі. Вже в ІХ-Х століттях на Хустській Замковій горі існувало слов’янське чи давноруське городище. Славна історія Хуста нараховує майже 1000 років, а його знаменитою візиткою є овіяні легендами руїни Хустського замку-фортеці – пам’ятки архітектури та містобудування ХІ-ХУ ст. За давньою легендою, під руїнами замку похована дочка Ярослава Мудрого Анастасія, яка була дружиною угорського короля.
Файл:Хустський замок 4.jpg — Вікіпедія

Точно не відомо, коли і ким був споруджений Хустський замок, але є припущення, що виник він в першій половині XIV сторіччя. Замок був побудований для охорони Мараморських соляних копалень, а також закріплених за ними п’яти  стратегічних районів - Хуста, Вишково, Тятчево, Довгополя і Мараморош - Сегету.
Належав Хустський замок самому королю.  Для того часу це була неприступна фортеця не тільки за своїм розташуванням на високій сопці заввишки 150 м, але і за могутніми оборонними спорудами. На жаль, замок зберігся лише частково: шматки стін  і контури башт. Колись фортеця, побудована угорцями в ХI столітті, була дуже потужною і захищала шлях з Солотвино до Європи, по якому возили здобуту в копальнях сіль. У ХVІІ столітті в порохову башту влучила блискавка і сталася велика пожежа. З тих часів замок не відбудовувався.
Файл:Хустський замок 15.jpg — Вікіпедія
А ще Хустський замок має пряме відношення до графа Дракули. Ось в чому справа. У 1329 році угорський король подарував лицареві Драгу Хустський замок з прилеглими землями. Він був людиною сміливою, а обличчя його було спотворене шрамами, що той отримав в боях. Тому його і прозвали Драгом (по-румунському - біс). Він оселився в селі поблизу Хуста, яке почали називати Драга (зараз Драгово). З часом його володіння стали дуже великими. Сам король боявся його, тому наказав баронові  Берене відвоювати території. Драг був відтіснений до Румунських Карпат, де його нащадки проживають і понині. Відомий всім Влад Дракула був прямим нащадком Драга, колишнього володаря Хустського замку.
Хустський замок в Хусті
Поблизу фортеці розташований готичний собор Св. Єлизавети ХІІІ століття. Також гідні уваги мандрівників стара синагога і чеський квартал початку ХХ століття.
І наостанок, ще один цікавий факт про Хуст. На початку ХХ століття Закарпаття належало Чехії. У 1939 році жителі краю проголосили незалежну державу - Карпатську Україну, звістка про це розійшлася по всьому світу. А столицею нової держави був вибраний Хуст. Правда, в кривавому бою з фашистськими окупантами захисники молодої держави, а це були в основному студенти і гімназисти, потерпіли нищівну поразку.


Немає коментарів:

Дописати коментар