четвер, 28 травня 2020 р.

Довжанський замок

Довжанський замок розташований в долині мальовничої річки Боржава, протікає в селі Довге Іршавського району. Це єдиний в Європі зразок сільської садибної архітектури середньовіччя з довгою і цікавою історією.
Довжанський замок, Довге Україна: фото, опис, на карті.
За версією деяких вчених, замок у Довгому був зведений в 13-14 столітті як родинна садиба роду Довгаї, але письмові відомості про це не збереглися. Швидше за все, спочатку його побудували з дерева і каменю. У 15 столітті на місці старої будівлі спорудили кам'яну фортецю, що проіснувала недовго - її наказав знищити тодішній угорський король, до якого власники замку були в опозиції.
Довжанський замок в Іршаві

У 18 столітті землі Довгого за наказом короля перейшли у власність роду Телекі, і в 1712 році Ласло Телекі почав будівництво нового палацового комплексу на місці старого замку. Цілком можливо, що збереглася частина зруйнованої твердині могла увійти в структуру нових споруд. Граф зробив із замку літню резиденцію, яка мала форму одноповерхової будівлі з оборонними стінами навколо. Усередині палацу був гарний парк. Багато років Довжанський замок служив і мисливським будиночком. Сюди на полювання приїжджала європейська знать.
Довжанський замок, Довге Україна: фото, опис, на карті.
У 1920 році, після того, як Довгий окупували чехословацькі війська, рід Телекі втратив свої володіння, і палац перейшов у державну власність. У 1954 році, за радянської влади, в приміщенні палацу відкрили туберкульозний диспансер і лікарню-санаторій для хворих на кістковий туберкульоз. Цю функцію він виконує донині.
Довжанський замок, Довге | Туристичний портал


Немає коментарів:

Дописати коментар