четвер, 7 травня 2020 р.

Чудові та загадкові Карпати: унікальний Карстовий міст

Карпатський біосферний заповідник на Закарпатті вабить туристів неймовірними пейзажами й неповторними природними пам'ятками. Серед них – Карстовий міст в Угольсько-Широколужанському гірському масиві.
Карстовий міст – це, фактично, залишок стіни древньої скелі. Вода, яка сотнями тисяч років стікала по схилу гори, поволі розчиняла м’які вапняки, промивши, з часом, понори. Крізь ці понори, дощові і талі води стікали вниз по скелі до ріки, розширюючи їх і перетворюючи на печери. Збільшення внутрішньоскельних порожнин у розмірах призвело до обвалу скелі, залишивши по собі тільки арку – теперішній Карстовий міст.

Карстовий міст являє собою дві взаємно перпендикулярні арки: велику і малу. Внаслідок такого розташування видається, що уся споруда стоїть на трьох ногах. А по центру арки розташувався своєрідний “комин” – вертикальна шахта, якою колись до древньої печери стікала вода. Природні стихії – вітер і вода, відшліфували поверхню Карстового мосту, згладивши усі сліди давнього обвалу.
Споруда Карстового мосту складена, так званими, пелітоморфними вапняками, для яких притаманна дуже щільна дрібно і тонкокристалічна будова. Ці вапняки утворились у юрському періоді понад 150 мільйонів літ тому, коли на теренах теперішніх Карпат, вирували хвилі океану Тетіс. Цікаво, що в Українських Карпатах вапняки не є широко розповюдженими, адже більшість гірських масивів складена флішем – пісковиком. Вапняками і мармурами, здебільшого, утворені  і Мармароські Чивчинські Гори на півдні, та Вулканічні Карпати на заході наших гір.




Немає коментарів:

Дописати коментар