пʼятницю, 8 травня 2020 р.

Село в оточенні букових і хвойних пралісів – Лумшори


Лумшори – невелике гірське село Перечинського району Закарпатської області України біля підніжжя найбільшої в Карпатах полонини Руна (Рівна) комплекс альпійських лугів, висота яких досягає 1479 м, над рівнем моря, на відстані 52 км. від обласного центру – м Ужгорода та 30 км. від райцентру – Перечин.
У Лумшорах з 1600 р працює найдавніший бальнеологічний курорт Закарпаття на базі сірководневого мінерального джерела. Тут були встановлені дерев’яні ванни, вода в яких нагрівалася за допомогою розпеченого каміння. Згодом стали використовувати чавунні чани. У чеські часи був побудований двоповерховий готель. З тих часів зберігся старовинний чавунний чан, в якому дровами підігрівають воду для бажаючих оздоровитися.

Массовое строительство уничтожает Лумшоры! (ФОТО) / апрель / 2014 ...

Особлива туристична привабливість полягає в тому, що купання проходить під відкритим небом в будь-який час року і не залежить від градусів нижче нуля. Для початку чан гарненько прогрівають, потім всередину наливають мінеральну воду і розпалюють багаття, доводячи температуру до 40-45 ° С в кінці можна сміливо пірнати в прохолодну воду, протікає поруч річка Туричка. Вважається, що ванни покращують діяльність опорно-рухового апарату і нервову систему.
Лумшори Чани - vog.com.ua
Слід також нагадати про наявність в лумшорських джерелах мінеральних вод радону, склад якого трохи вище від гідрогеохімічного фону для Закарпаття.
У Лумшорах можна побачити самі незвичайні, дикі і заповідні куточки Карпатських гір: зійти на гору Сокілець, побувати в печері Протяте каміння, подивитися озера Сині Болота і водоспади «Соловей», «Партизан», «Буркачі», «Переступень»!
Єдині у своєму роді природно-кліматичні умови, повітря, наповнений лікувальними запахами хвойних дерев, мелодійне дзюрчання струмочків, різноманітна реліктова флора.

Немає коментарів:

Дописати коментар