пʼятницю, 8 травня 2020 р.

Гора Кук

Кук — гора в Українських Карпатах, у південно-східній частині масиву Полонина Боржава. Розташована на межі Іршавського та Міжгірського районів Закарпатської області, на південний захід від смт Міжгір’я. Висота гори — 1361 м. До висоти 1200—1250 м гора вкрита буковими лісами з поодинокими деревами ялини і ялиці, вище — полонини з чорничниками. 

Її головний масив простягається з півдня на північ (частково на північний захід) до сусідньої гори — Полонина Кук (1190 м). Південні відноги гори переходять у хребет за назвою Толяний. Південно-східні відноги простягаються в напрямку хребта Палений Грунь. Північно-східні схили вершини дуже круті та важкопрохідні. Одна з найближчих до смт. Міжгір’я вершин Боржавського масиву – популярний об’єкт туризму. 
Хоча деякі ділянки гори важкопрохідні, її все одно досить часто відвідують туристи, і саме через Кук проходить пішохідний маршрут "Вершина Боржави", який починається у смт. Воловці і веде до смт. Міжгір’я або села Броньки. На південь від гори розташований Річанський зоологічний заказник. 2015 року на вершині гори встановили хрест. Він є символом єдності, захисником України.

Немає коментарів:

Дописати коментар