неділю, 24 квітня 2016 р.

Сакура зацвіла!

          Ужгород - одне з найдавніших міст України, його головна історична перлина - Ужгородський замок, історія якого починається в XI столітті. Але крім цього, місто славиться (особливо навесні) своєю головною визначною памяткою ... Не одягайте рожеві окуляри, а краще відвідайте Ужгород. І вже сьогодні ви побачите...

          Так! Сакуру! 
         Сакуру - декоративну японську вишню завезли до Ужгорода в 1923 році з Відня. У цей час чеська влада активно розвивала мікрорайон Галагов (сьогодні - це центр Ужгорода). Тут, недалеко від берега річки місцевість була дуже болотистою і багатьом деревам грунт не підходила, тому було вирішено висаджувати сакуру.
 
          Хоча в місті популярна легенда, яка розповідає, що одного разу до австрійського імператора Франца-Йосифа I з візитом їхали японські посли і везли в подарунок саджанці сакури. Ніч застала послів в Мукачево, і вони змушені були зупинитися на нічліг. Місцеві жителі скористалися сном подорожніх, пробралися в кімнату, орендовану японцями, і вкрали саджанці, а потім продали їх на базарі в Ужгороді під виглядом звичайної вишні. Але це, звичайно ж, тільки легенда, яка не має нічого спільного з історією.

            Японська екзотика досить примхлива, але вона не тільки прижилася в м'якому кліматі Закарпаття (тут більше 5000 дерев), а й стала візитною карткою обласного центру. Окрім Закарпаття сакура росте тільки в Японії і декількох штатах Америки. Дерев особливо багато в районі набережної річки Уж. У пік цвітіння гілки дерев покривають рожеві вишукані повітряні мережива. Сакура перетворює вулиці Довженка, Ракоці та прилеглу до набережної площа Пушкіна, яку ще називають Сакурова алеєю, в фантастичні за красою казкові сади. Щорічно подивитися на це весняне диво в Ужгород приїздять тисячі туристів. А ви ще вдома?!


Немає коментарів:

Дописати коментар