середу, 4 березня 2020 р.

Боздоський парк


На околиці центральної частини Ужгорода, на лівому березі річки Уж, розкинувся Боздоський парк. Він має солідну територію і є багатопрофільним рекреаційним об'єктом, призначеним для відпочинку місцевих жителів і туристів, а також для проведення масових культурних заходів. 
На щастя, це місце не втратило свого природного шарму. Деякі помилково вважають Боздоський парк лісом - настільки він нагадує велику за площею природне скупчення дерев і кущів. Не всім містам України пощастило мати недалеко від центру такий подарунок. Прогулюючись по парку, можна зустріти веселі компанії, які вибралися провести вільний час в природному середовищі, не виїжджаючи за межі обласного центру. Чисте повітря і відчуття, що ти знаходишся в дикому лісі - ось те, заради чого варто відвідати Боздоський парк.
         Боздоський парк був закладений в 1954 році на площі 58 гектарів. Він має форму неправильного полуовала, обмеженого з одного боку вигином ріки Уж, а з іншого - Боздоському дорогою. Тут виділяють три основні зони: зелених насаджень, атракціонів і господарської діяльності. Алеї парку рясніють насадженнями з суміші місцевих і привнесених видів. Поруч з тутешніми деревами (наприклад, грабами, кленами або ясенями) зростає софора японська, робиния, тополя канадська, бархат амурський, катальпа гібридна і інші екзотичні види.
У парку обладнані безкоштовна дитяча площадка, також багато платних атракціонів. Більшість з них працює у вихідні. Крім алей для прогулянок, також є: надувна гірка; батут; різні переходи, підвішені між деревами; гамаки; баскетбольна площадка; прокат роликів і велосипедів. Взимку популярним заняттям відвідувачів є катання на ковзанах (заливають штучний каток, діє прокат). Найкраще обладнана передня частина парку - вона розташована близько до центрального входу. На території облаштували платні місця для пікніків.

Є джерело зі смачною мінеральною водою. У центрі парку є великий ставок. Чимала частина території виходить до берега річки Уж. Щорічно тут проводять осінні ярмарки, а також культурні та спортивні заходи. Працюють кафе.
Прогулявшись по парку, можна перейти по підвісному мосту на протилежний берег річки і по набережній дійти до центру Ужгорода.


Радимо прочитати:

Боздоський парк : зелені шати Ужгорода // Федака, С. Ужгород крізь віки : нариси з історії Ужгорода / С. Федака. – Ужгород : Патент, 2010.  С. 287-288. 

     Боздошська вулиця // Кобаль, Й. Ужгород відомий та невідомий / Й. Кобаль. – Вид. 2-ге, виправлене. – Львів : Світ, 2008. – С. 170.


       Літераті, Т. Забутий палац у Боздоші : минуле / Т. Літераті // Ужгород.  2019.  1 черв. (№ 18).  С. 9-10. : іл.

Стаття в Інтернеті: https://prozahid.com/content-73763-html/ ,
http://chas-z.com.ua/news/73333

Немає коментарів:

Дописати коментар