четвер, 29 вересня 2016 р.

Подорож, присвячена Всеукраїнському дню бібліотек

Необычные библиотеки


Дивна річ! Незважаючи на наявність інтернету в кожному будинку і десятки мільйонів електронних книг, що продаються по світу щорічно, все ще є люди, які полюбляють   бібліотеки!  Для цих ретроградів будуються все нові і нові бібліотечні будівлі, деякі з яких стають справжніми шедеврами архітектури! Ось лише десять з цих самих незвичайних бібліотек світу. Всеураїнський день бібліотек надихнув мене на цю подорож…




1. Бібліотечний курорт



Деякі люди навіть на відпочинку не можуть розлучитися з книгами. Ось для них і створений готель з назвою "The Library Resort", відкритий нещодавно в Таїланді. Головна його "фішка" – дуже гарна бібліотека, побудована прямо біля басейну. Лежиш на шезлонгу під пальмами, читаєш книжку, час від часу встаєш, щоб взяти нову книгу або поплавати в теплій воді басейну. Краса!


Необычные библиотеки 
Незвичайні бібліотеки



2. Книжкова полиця


Публічну Бібліотеку в Канзас-сіті (США) навряд чи хтось зможе сплутати з багаторівневою парковкою або гігантським супермаркетом. Адже фасад цієї будівлі відмінно ілюструє його вміст – він зроблений у вигляді полиці, заставленої книгами.




Необычные библиотеки


Незвичайні бібліотеки


3. Бібліотека - мушля.


А от Національна бібліотека Казахстану, споруджувана в столиці цієї держави - Астані, більше схожа на літаючу тарілку або панцир якогось морського молюска. Вибір форми будівлі, звичайно ж, не випадковий. Адже в такому варіанті сонце максимально довго і яскраво може освітлювати приміщення всередині бібліотеки.







Незвичайні бібліотеки


Необычные библиотеки


Незвичайні бібліотеки


4. Бібліотека в метрополітені.


Багато жителів найбільших мегаполісів Землі щодня проводять величезну кількість часу під землею, в метрополітені. А один з кращих способів не нудьгувати – це читання. Ось для таких підземних книголюбів в Нью-Йоркському метро на станції 50th street і існує бібліотека, де можна знайти книгу для читання по дорозі на роботу й додому.


Необычные библиотеки 
Незвичайні бібліотеки


5. Нескінченна бібліотека.




Проект по створенню Стокгольмської Громадської Бібліотеки, розроблений архітектором Олів'є Чарльзом (Olivier Charles), передбачає створення «нескінченної» стіни книг. У центральному атріумі ( це простір всередині) цієї бібліотеки буде величезна стіна з полицями, заставленими книгами. Відвідувачі зможуть ходити по галереях, встановленим уздовж  стіни, і брати необхідні або вподобані книги. А для збільшення ефекту нескінченності по боках стіни будуть встановлені дзеркала.



Необычные библиотеки 
Незвичайні бібліотеки


6. Бібліотека в джунглях.


Розкішні сучасні бібліотеки можуть перебувати не тільки в центрі мегаполісів. Ось, наприклад, у колумбійському місті Медельїн бібліотека взагалі розташована в джунглях за межами міста. Вона розташована  на скелі і виглядає, ніби це покинуте місто  давньої цивілізації.


Необычные библиотеки 
Незвичайні бібліотеки

7. Чорний діамант.



Саме так називають мешканці Копенгагена новий корпус Королівської Бібліотеки, модерна будівля чорного кольору, сильно виділяється серед навколишньої  барокової міської забудови.


Необычные библиотеки 
Незвичайні бібліотеки


8. Книжкова гора.


Недарма книгу великого обсягу називають «брилою». Ось у нідерландському містечку Spijkenisse планують побудувати бібліотеку у вигляді гори, що складається саме з таких «брил».


Необычные библиотеки 
Незвичайні бібліотеки


Необычные библиотеки


Незвичайні бібліотеки


9. Фігвам.


В Голландії взагалі, мабуть, дуже люблять незвичайні бібліотеки. Дозвольте вам представити ще одну з них. Вона знаходиться в місті Delft, і скидається вже не на гору, як бібліотека з Spijkenissse, а на улюблений героями мультфільму «Троє з Простоквашино» фігвам.


Необычные библиотеки 
Незвичайні бібліотеки


10. Ромбокубооктаедр


Національна бібліотека Білорусі, розташована на в'їзді у Мінськ, вже під час свого будівництва стала однією з головних визначних пам'яток міста. Будівля являє собою двадцятиповерховий ромбокубооктаедр висотою 72,6 метрів і вагою 115 000 тонн. Вночі працює підсвічування будівлі, змінюючи колір і зображення кожну секунду.



Национальная библиотека БеларусиНациональная библиотека Беларуси


Національна бібліотека Білорусі









Я  впевнена, що вам, дорогі мої друзі, затишно буде і в Закарпатській бібліотеці для дітей та юнацтва! Приходьте! Читайте! Насолоджуйтесь!





Джерело інформації: http://www.novate.ru/blogs/261110/16112/

Немає коментарів:

Дописати коментар