понеділок, 17 лютого 2020 р.

Пилипець – перлина Срібної Землі



Високогірне селище Пилипець, що причаїлося при підніжжі гір Гимба та Магура має давню історію. Перша згадка про нього в угорських писемних джерелах відноситься до 1463 року. Протягом століть селище належало низці феодальних родин, пережило декілька татарських набігів, тривале перебування у складі Австро-Угорщини, радянські реалії. За часи незалежності Пилипець перетворився на відомий курорт, який працює протягом цілого року, де можна помилуватися та прогулятися одним із найгарніших карпатських хребтів, оглянути один із наймальовничіших українських водоспадів, взимку покататися на лижах, покупатися в чанах, піднятися на гору Гимба на канатно-крісельній дорозі, а також політати на парапланах. Для послуг , широким вибором житла для туристів. 



Також у Пилипці існує багато альтернативних можливостей зимового відпочинку – святкування Нового Року та Різдва в національному дусі, екскурсії до унікальної пам’ятки культової архітектури – церкви Різдва Богородиці (XVIII століття), огляд природних та історичних пам’яток місцевості, частування гарячим імбирним чаєм в затишній чайовні на вершині Гимби із спогляданням срібно-засніжених карпатських пейзажів. 



В теплу пору року дуже приємно здійснювати прогулянки чарівними квітково-чорничними полями. Прокладені туристичні маршрути дозволять насолодитись мальовничими гірськими краєвидами, духмяним різнобарв’ям Боржавської полонини, особливостями національного колориту.  




Радимо прочитати:


Крисюк, О. Полонинський хребет Українських Карпат : природа України : [гора Гимба, гора Стій та ін.] / О. Крисюк // Колосок. – 2019. – № 8. – С. 40-47. : фото. 

Толочко, Н. Курортні, студені, високогірні й національно свідомі села Міжгірщини: закарпатська добірка міжгірських сіл і селищ : про себе і своє / Н. Толочко ; (за матеріалами довідників, науково-популярного видання "Верховина. Волівщина-Міжгірщина. Історико-культурологічні нариси") // Унікум. – 2017. – № 14. –  С. 86-91.: іл.

13 образів Закарпаття. Міжгірщина : образи Закарпаття : [с. Пилипець, с. Подобовець та ін.] / фото Ігоря Меліки, Василя Юрика та з мережі // Унікум. – 2017. – № 14. –  С. 58-67. : фото.

1 коментар:

  1. Була декілька раз в Пилипці.І кожного разу - море вражень. Ліс, гори, опеньки, брусниця, панорама з висоти Магури і Гимби. Відпочинок що треба)))))

    ВідповістиВидалити