четвер, 2 липня 2020 р.

Вільшанське водосховище


Мальовниче Вільшанське водосховище, яке розкинулося серед лісистих гір, було штучно створене 1956 року у рамках проекту будівництва Теребле-Ріцької ГЕС. Довжина водойми становить 10 кілометрів, а ширина досягає одного кілометра, загальна площа становить близько 80 гектарів. Глибина рукотворного моря не перевищує 10 метрів. Вільшанське водосховище живиться водами річки Тереблі, яка бере початок в озері Синевир. 
Вільшанське водосховище - Колочава

Для будівництва споруд гідроелектростанції, влаштування самого водосховища, створення греблі довелося затопити кілька сіл. Людей завчасно попередили й надали місця в нових селах. Багато хто до кінця не вірив, що потрібно залишати рідні землі. Висота греблі становить 46 метрів, а довжина – 153 метри. Вільшанське водосховище є частиною унікальної ГЕС, яка поєднала дві ріки – Тереблю і Ріку. Вони розташовані майже паралельно, але на різній висоті. Інженери цю особливість використали: воду з басейну Тереблі дериваційним тунелем завдовжки 3,7 кілометра через гірський хребет почали скидати у басейн Ріки. Таким чином, окрім неймовірно красивого водного плеса, тут можна побачити геній інженерної думки 40-вих років минулого століття. Особливо гарно тут в період танення снігів, інтенсивних дощів та паводків, коли вся вода не встигає стікати трубою на ГЕС. Тоді гребля водосховища перетворюється на водоспад. Сьогодні водойма стала популярним місцем відпочинку корінних мешканців та туристів. На березі рукотворного моря приємно проводити літні дні. 
Вільшанське водосховище - Колочава
Не дивно, що поруч із таким великим об'ємом води з'явилося чимало оповідей чи навіть легенд. Одна з них розповідає таємничу історію про дивовижну істоту, яка живе на дні озера. Проте, побачити її не так уже й просто. Як мінімум, потрібно завітати до Вільшанського водосховища.


Немає коментарів:

Дописати коментар