четвер, 7 травня 2020 р.

Іршавський заповідник «Зачарована долина»


Весна, чудовий час для того, аби мандрувати Закарпаттям. А одним з надзвичайно цікавих місць у нашому краї є Іршавський заповідник «Зачарована долина». Його можна відшукати по орієнтиру села Ільниця - перший найближчий населений пункт. У туристичних маршрутах часто вказують вершину Бужора як помітну точку біля заповідника.
 «Зачарована долина» справжній земний рай з красот природи природного походження. Заповідник живописно об`єднав в собі густі масиви лісу з дикими тваринами, застиглу лаву з кварцовими утвореннями, багаторівневі пагорби скель з гірськими озерами. Все це скарб офіційно стало заказником державного значення в 1978 році. Загальна площа заповідника перевищує 150 гектар, знаходиться він під охороною і є улюбленим місцем туристів.

 Своє такого назва долина отримала завдяки особливим формам кварцових утворень, що вийшли в результаті вивержень вулкана сотні років тому. Висота таких утворень становить від 10 до 100 метрів, при цьому кожна має свою власну форму, що нагадує добре знайомі предмети. Тут можна побачити такі творіння природи, як: верблюди з кварцитів, соколи, дерева, цілі замки, людина-велетень, а також водоспад. Кожен елемент був створений вулканом з лави, застиглої на пагорбах Великого Долу. Поруч є заказник «Чорна гора».
В межах території НПП «Зачарований край» залишились недоторкані «Букові праліси», унікальне сфагнове болото «Чорне Багно» та унікальний геологічний заказник «Зачарована долина» з найбільш відомим скелястим останцем «Смерековий камінь» і перші два об’єкти подані на здобуття ними міжнародного статусу.
«Смерековий камінь» — місце паломництва багатьох туристів та скелелазів. Він найкрасивіший з багатьох скелястих нагромаджень на території Закарпаття. Тектонічні процеси Землі, зовнішній та внутрішній природні фактори надали йому форми смереки. Прирівнюють їх до смерек через висоту (від 20 до 100 м).
Смерековий камінь, дивовижний витвір природи, радує очі туристів та природолюбів. В усі пори року приходять сюди люди відпочивати, долати його висоту, намилуватись красою природи.
Природа цієї місцевості дійсно зачаровує. Тихо шумлять вікові дерева буку, а з-під каменя витікає джерело із смачною мінералізованою водою.




Немає коментарів:

Дописати коментар