середу, 10 червня 2020 р.

Унікальне сфагнове болото «Чорне Багно»

«Чорне Багно» є надзвичайно унікальним та має особливу природоохоронну цінність. Болото займає одне з провідних позицій у переліку оліготрофних болотних комплексів у зв’язку з потужністю торфових покладів та рослинним покривом. Воно є найбільшим за розміром серед оліготрофних сфагнових боліт в Українських Карпатах, яке знаходиться на висоті 840 м н.р.м., має виражену опуклу поверхню і займає площу 15 гектарів. Поклади торфу тут сягають до 7 метрів глибини, така глибина торфовища є унікальною. 
Болото Чорне багно – гідрологічна пам'ятка природи ...
Останнім дослідженням рослинного покриву болота «Чорне Багно» було встановлено 69 видів рослин, які відносяться до 33 родин, 5 відділів та 5 видів мохів, які представлені двома родинами. Серед рослинного покриву сфагнового болота зустрічаються 5 видів рослин, занесених до Червоної книги України. Дуже різноманітна на болоті фауна комах, серед яких багато рідкісних видів, занесених до Червоної Книги України.
Поверхня болота дрібнокупиняста з великими моховими купинами з помірним зволоженням, тобто без води на поверхні. На болоті відсутній деревний ярус, що є дуже рідкісним для гірських порід Українських Карпат, та переважають чагарниково-торфвяно-сфагнові угруповання. У центральній опуклій частині болота переважають пухівково-вересово-сфагнові угруповання, які у складі мохового покриву відіграють значну роль. Унікальним є те, що верес звичайний майже відсутній на болотах України і тільки зрідка трапляється у Карпатах, тому його збереження на території НПП «Зачарований край» дуже важливе.
Чорне Багно в закарпатському “Зачарованому краї” приваблює сотні ...
Оліготрофне сфагнове болото «Чорне Багно» є одним з об’єктів, що мають перспективу поповнити список водно-болотних угідь міжнародного значення, потрапивши до Рамсарської конвенції.
«Чорне багно» є настільки особливим, що викликає жваву наукову зацікавленість у західноєвропейських учених. З метою наукових досліджень на болоті частими відвідувачами є вчені-болотознавці з Німеччини, Австрії, Швейцарії.
Зачарований край" на Закарпатті приваблює туристів Чорним Багном



Немає коментарів:

Дописати коментар