вівторок, 30 червня 2020 р.

Батьківщина Ужгородського Геракла


Дуже логічною видається назва першого ж села на закарпатському боці перевалу, вже в Великоберезнянському районі — звичайно ж, Ужок! Поселення відоме з 1582 р., за останнім переписом тут проживало 772 жителі.
До райцентра - 45 км. Навколо - гори, і це чудово. 
Село з таким потенціалом — навколо ж сконцентрована краса! — не могло не вибрати «карьєру» курорту. Це зараз сюди приїжджають в основному заради гірських лиж (в селі розташована гірськолижна база "Ужок").
Ще в XVII столітті тут, під Бескидом, відкрили джерела з лікувальними властивостями (сучасники сказали б: води типу "Нафтусі" та "Єсентуков").
А коли Австро-Угорська імперія наближалася до свого кінця, село перетворилося на популярний бальнеологічний курорт, куди з задоволенням приїздили не лише закарпатці, а й мешканці сусідньої Речі Посполитої. Одне з джерел носило назву Гераклове - начебто вода звідти дарувала людям силу, якою славився античний герой. Скульптура Геракла, яка зараз прикрашає двір Ужгородського замку, колись знаходилась саме там, аж поки в 1915 році курорту не прийшов кінець. Чия саме артилерія використала відпочинкову зону (два санаторні будинки з 30 купальнями, військова лікарня та п’ять вілл) в якості мішені, і дотепер невідомо.https://castles.com.ua/clear.gif
Сьогодні колишню славу пробує відродити пансіонат «Ужок», що пропонує процедури з застосуванням мінеральних вод.
Перший директор Закарпатського краєзнавчого музею Петро Сова у 1947 році перевіз Геркулеса до Ужгорода.
А що ж за курорт тут був? Відомо, що на початку ХХ ст. в Ужку біля мінеральних джерел стояли два санаторних будинки з 30 купальнями, п'ять вілл на 60 ліжок, а також військова лікарня. Навколо курортних установ шумів липовий парк, прикрашений статуями. Мінеральні джерела за старим звичаєм називалися людськими іменами: "Ласло", "Бела", "Марча".
Зараз про колишню славу Ужка нагадують процедури з застосуванням мінеральних вод в пансіонаті "Ужок". 

Немає коментарів:

Дописати коментар