пʼятницю, 12 червня 2020 р.

Палац Плотені у Великих Лазах


Палац Плотені, що на Ужгородщині, до тепер виглядає привабливо (фото)
Палац, зведений у неокласичному стилі, має два поверхи з колонадами і куполами. Кімнати маєтку були оздоблені деревом, килимами, квітчастими шпалерами. На стінах висіло багато мисливських трофеїв, а в одній зі світлиць стояв чорний рояль.
Мисливство було одним із хобі чоловічої частини родини Плотені. Кажуть, що Фердинанд полював нечасто, а от його молодший син Вільям (Вілмош) був затятим мисливцем, тож стіни довгого коридору палацу на другому поверсі були повністю оздоблені рогами або й головами вбитих ним тварин.

Палац Плотені, що на Ужгородщині, до тепер виглядає привабливо (фото)
Навколо палацу був розбитий парк (див. Парк культури і відпочинку в селі Великі Лази).
Будівля в наш час відреставрована, із чудово збереженою зовні ковкою та ліпниною. Але внутрішнє оздоблення палацу не збереглося. На другому поверсі збереглась колишня велика зала для урочистих подій, з якої є вихід на центральний балкон, та їдальня. Решта усе — невеличкі кімнати. З оригінального тут залишилися хіба стіни, частково ліплення на стелі, добротні двері та вікна.
Палац був побудований графом Нандором (Фердинанда) Плотені у 1896 році. В ньому він приймав найкращих представників інтелігенції Закарпаття та проводив мистецькі вистави.
Після Другої світової війни володіння Плотені перейшли до радянської влади. Палац було перетворено спочатку на ФАП, потім на школу і табір та навіть сільську раду. У 2004 році палац був відремонтований і облаштований під Ужгородський районний центр дитячої творчості. Кожного літа тут діє дитячий оздоровчий центр.
На стінах палацу в кінці травня 2010 року встановлено дві меморіальні дошки — господарю садиби — відомому композитору та одному з найкращих скрипалів Європи ХІХ ст. графу Нандора Плотені та відомому угорському композитору Ференцу Лісту. Меморіальні дошки та пам'ятник виготовлені українським скульптором, художником та поетом Михайлом Беленем.
Ploteni_3
Легенда. Нандор Плотені отримав графський титул не в спадок. Він заробив його смичком. В сім'ї не було грошей на музичну освіту дитини, але обдарованому підліткові допоміг випадок. У Закарпатті гастролював кращий скрипаль Угорщини Еде Ременьє. Послухавши гру юного дарування, він побачив в нім талант і прийняв до себе на навчання.  За однією з версій, Нандор Плотені, ставши вже відомим композитором, виконував свої твори виключно на справжній скрипці Страдіварі. Тримав він її тут же, у Великих Лазах. Більш того, легенда свідчить, що граф утримував за свій рахунок сільський поліцейський відділок, щоб жандарми наглядали за його палацом і раритетом, що зберігається в нім.

Немає коментарів:

Дописати коментар