вівторок, 16 червня 2020 р.

Ботанічний сад


Ботанічний сад Ужгородського національного університету, Ужгород ...
Ботанічний сад Ужгородського національного університету - пам'ятник садово-паркового мистецтва державного значення. Переживши важкий кризовий період, сад зумів стати одним з кращих в Україні. Крім науково-дослідницької роботи, на території ботанічного саду влаштували прекрасний сквер, де люблять відпочивати мешканці та гості міста. Поруч з парком - дитяча залізниця, яка користується в ужгородців великою популярністю.

Ботанический сад в Ужгороде - парковое искусство Западной Украины ...
Історія саду
Ботанічний сад заснували відразу після приєднання Закарпаття до України – у листопаді 1945 року. Офіційно парк з’явився 28 листопада 1948 року, на території, де раніше були горіхово-фруктові сади. Планомірна закладка дендрологічної колекції та трав’янистих декоративних культур розпочалася з 1947 року. До кінця 50-тих років минулого сторіччя сад поповнився новими видами рослин. Однак кризові часи 1991 року негативно вплинули на розвиток об’єкта. За рахунок зменшення фінансування, скорочення штату наукових співробітників та закриття лабораторій сад втратив належний догляд. Аби зберегти експозиційні ділянки, видовий та сортовий склад рослин, співробітники прикладають чимало зусиль. 1998 року трапився осінній паводок, який наніс ботсаду непоправної шкоди. У цей період загинули колекційні ділянки багаторічників та розсадників. Взимку, внаслідок снігопадів постраждали тепличні приміщення – зникла велика колекція рослин закритого ґрунту. За всю історію Ужгородського ботанічного саду це був найтяжчий період. Протягом 1999–2005 років тривала активна реставраційна та відновлювальна робота. Колектив ботсаду працює над поновленням та створенням нових видових та сортових складів рослин.
Туристы Ужгорода смогли увидеть ботанический сад в выходной день ...
Флора саду
Ботанічний сад розкинувся на трьох терасах, приблизно третина його площі розташована над річкою. Перепад між терасами становить 22 м. Коли почали закладати парк, тут вже росли: 96 видів горіхів; яблуні; груші; черешні; вишні; алича; верба; ожина; шипшина та бузина. Розміщення посадок вироблялося за географічним принципом: у саду є ділянки з кавказькими, китайськими, далекосхідними та американськими рослинами. Сьогодні ботанічний сад може похвалитися: 3800 видами ґрунтових рослин; 1100 видами тепличних; близько 130 видами хвойних; близько 800 видами дерев і чагарників у дендрарії. Гірську флору презентують 150 видів рослин, що ростуть на Альпійській гірці, серед яких є й едельвейс. Однак колекція парку була б неповною без представників флори тропіків і субтропіків. В оранжереї ростуть: банан; папайя; евкаліпт; різні види пальм і кактусів. Сьогодні тут можна також зустріти японську софору, курильський бамбук, бальзамічну тополю, цукровий клен та їстівний каштан.
 Ужгородський ботанічний сад (Ужгород, Україна) - вулиця Ольбрахта ...


Немає коментарів:

Дописати коментар