вівторок, 16 червня 2020 р.

Особлива родзинка


Туристична привабливість Ужгорода формується не тільки столітнім архітектурним надбанням, але й природнім.
У місті над Ужем зацвіла двокілометрова липова алея – Наше життя
Особливою родзинкою міста є липова алея, що розташована по правій стороні річки Уж, та простирається від набережної Незалежності до Студентської набережної. За різними оцінками, її довжина складає близько 2,5 км, а кількісно понад 300 дерев.
Алея з’явилась у задуму у 20-х роках минулого століття, в головах чеських архітекторів, що здійснювали забудову нового мікрорайону Галаго (Галагов).

Файл:Ужгород, Липова алея P1360448.jpg — Вікіпедія
Її місія, не тільки дарувати ужгородцям та гостям міста свіже повітря, створювати затишок від спеки, та місце відпочинку, але я укріплювати корінням набережну, що захищає місто від паводків.
Легенда: чеські біологи, що здійснювали підбір та посадку лип в Ужгороді, під одним з дерев залишили послання майбутньому поколінню, але точно ніхто не знає, де саме ця капсула.
Липова алея є улюбленим місцем, для проведення відпочинку, екскурсій, серед визначних місць Ужгорода, розпочинається від будівлі лінгвістичної гімназії  ЗОШ №1 (колишній будинок  Губерніум, будівля цивільної управи Підкарпатської Русі, що на початку 1920-х років була міщанська дівоча школа.
File:Ужгород-Липова алея.JPG - Wikimedia Commons
Далі, прямуючи уздовж алеї можна побачити і пам’ятник Августину Волошину, площу Пушкіна, будівлю Національного банку, школа Масарика, а нині ЗОШ №3, медичний факультет УжНУ, площа президента чехословацької республіки Масарика, транспортний міст, гуртожитки УжНУ, палац дітей та юнацтва, стадіон Авангард, підвісний міст.
В Ужгороде зацвела самая длинная в Европе липовая аллея (фото ...
В окремих місцях, липова алея дотикається до мабуть найвідоміших дерев міста Ужгород- сакур. Перегляньте фотозвіт цвітіння сакур в Ужгороді.
Липова алея в Ужгороді є зручним місцем для відпочинку, катання на велосипеді, пробіжки чи просто прогулянки в місті, адже оминає транспортні артерії міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар